Valentijn

Valentijn
Valentijn

Het is vanzelfsprekend dat je als ouders je kinderen het allerbeste toewenst. Niet alleen wat de liefde aangaat, of werk en inkomen, maar ook het geluk in de kinderen. En als je wat ouder wordt dan komen er in de meeste gevallen ook kleinkinderen bij.

We waren erg blij toen we kregen te horen dat Valentijn in de ‘wachtkamer’ zat. Zijn zusje, Madelief, zou een broertje krijgen, de ouders een zoon en de grootouders een kleinzoon! Het is altijd een feest als er een kleine op komst is!

En ja, toen we kregen te horen dat er wellicht sprake zou zijn van spina bifida bij Valentijn werd iedereen overmand door verdriet en zorgen. Dit wens je je kinderen niet toe, en al helemaal niet de kleine Valentijn. Een moeilijke periode brak aan. Een periode van duizend vragen, van onzekerheid voor het moment van nu en voor de toekomst. Belangrijk is dan om met elkaar te praten en naar elkaar te luisteren, vooral wat de ouders aangaan. Maar ook om informatie over spina bifida tot je te nemen. Gelukkig is er internet en kun je heel veel informatie hierover vinden.

Voor ons als grootouders, was het vanaf het begin heel duidelijk dat we achter de beslissing zouden staan van Sven en Heleen. Valentijn is immers hún kind, zij hebben de verantwoordelijkheid en voeden hem op. Maar we zijn blij dat én Sven én Heleen voor Valentijn hebben gekozen, ondanks zijn (mogelijke) handicap. We kunnen nu nog niet weten hoe Valentijn zich ontwikkelt tot een grote vent.

Nu hij meer dan 7 maanden oud is zien we een lief kereltje dat veel lacht en op zijn manier ontwikkelt. Niet anders dan elk ander kind van zijn leeftijd. Als je niet weet dat hij spina bifida heeft dan kun je dat niet aan hem zien.

Samen met zijn ouders en zusje ‘stapt’ hij op het leven af. Natuurlijk is er in het beginstadium veel ziekenhuisbezoek en heeft hij extra zorg nodig. Maar dit alles is een goede basis voor de rest van zijn leven. Gelukkig leven we ook in een tijd dat de medische wetenschap heel veel aankan.

Wat de toekomst zal brengen weten we (nog) niet, maar omdat Sven en Heleen positief zijn ingesteld geeft ons het vertrouwen dat het goed komt, en ook dat voor alles wel een antwoord of een oplossing te vinden is. Dat je samen er wat van kan maken! Niet dat dit altijd even makkelijk zal gaan, maar waar een wil is…

We zijn er dan ook erg trots op dat Heleen en Sven hun belevenissen willen delen met anderen als het om Valentijn gaat. Het kan wellicht anderen helpen.

Opa Gerrit & Oma Leny

4,768 totaal aantal vertoningen, 2 aantal vertoningen vandaag

2 gedachten over “Valentijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *